Relatievariabele

Relatievariabele is een andere term voor de naam van een veld in jouw lijst. Voorbeelden van een relatievariabele zijn: voornaam, achternaam, woonplaats, telefoonnummer, geslacht, leeftijd, beroep, hobby, registratienummer en id.

Waarvoor gebruik je relatievariabelen?

  • Alle relatievariabelen c.q. -velden in jouw lijst(en) kun je gebruiken om jouw nieuwsbrieven en welkomstmail te personaliseren. We adviseren je om dit ook te doen. Uit onderzoek blijkt dat gepersonaliseerde nieuwsbrieven succesvoller zijn.
  • Ten tweede kun je relatievariabelen gebruiken om jouw lijst op te splitsen. Door dit te doen (te segmenteren) kun jij jouw nieuwsbrief aan een deel van jouw lijst toesturen. Bijvoorbeeld: alleen aan jouw relaties uit de provincie Gelderland. 
  • Ten derde kun je relatievariabelen (zoals een id) opnemen in een link in jouw nieuwsbrief. Hiermee kun je bijvoorbeeld jouw nieuwsbriefrelatie op jouw eigen website automatisch laten inloggen.

Hoe gebruik je relatievariabelen?

Op de pagina Relaties/Kenmerken lijst/Velden kun je relatievariabelen toevoegen aan jouw lijst en aanmeldformulier. Voor elke relatievariabele kun je een standaardwaarde invullen. Een standaardwaarde is altijd verbonden aan een lijst. Een relatievariabele die je in meerdere lijsten gebruikt, kun je dus verschillende standaardwaardes geven.
  • Bij het maken van een nieuwsbrief - in Stap 4 - kun je in de editor een relatievariabele invoeren. Ook bij het importeren van een kant-en-klare (html)nieuwsbrief kun je - in Stap 3 - relatievariabelen gebruiken.
  • Bij het verzenden van jouw nieuwsbrief wordt automatisch de bijbehorende waarde van jouw relatie vermeld. Als voor een relatie geen waarde bekend is, wordt in jouw nieuwsbrief de standaardwaarde weergegeven. Als er geen standaardwaarde is dan wordt er in jouw nieuwsbrief niets vermeld.
  • In Stap 4 kun je voor de nieuwsbrief die je aan het maken bent de standaardwaarde ook specificeren. Een specificatie maak je door na de relatievariabele een komma te plaatsen en een nieuwe waarde te noteren. Bijvoorbeeld: {{voornaam, gebruiker}}. Deze nieuwe waarde gaat boven de standaardwaarde van jouw lijst(en).
  • Het gebruik van de komma 'overruled' dus de standaardwaarde. Deze specificatie kan ook handig zijn als je een relatievariabele meerdere keren in jouw nieuwsbrief wil opnemen en niet elke keer dezelfde standaardwaarde wilt laten terugkomen.

Voorbeeld

Stel, je hebt de relatievariabele 'voornaam' aan jouw lijst toegevoegd. In jouw nieuwsbrief neemt je - via de editor in Stap 4 - deze relatievariabele op. Bij het opmaken van jouw nieuwsbrief in Stap 4  zie je dan staan: {{voornaam}}.
Na verzending van jouw nieuwsbrief krijgt jouw relatie automatisch de juiste waarde van elke relatievariabele te zien. Henk Hovink ziet dan bovenaan zijn nieuwsbrief staan: Beste Henk. Is er geen waarde, geen voornaam, bekend dan neemt Laposta de standaardwaarde in jouw nieuwsbrief op. Als de standaardwaarde 'klant' is, leest Henk: Beste klant. Als er geen standaardwaarde is, leest Henk niets: Beste .
Als je in Stap 4 de relatievariabele in jouw nieuwsbrief hebt gespecificeerd tot {{voornaam, gebruiker}}, ziet jouw relatie ook automatisch de juiste waarde van elke relatievariabele in jouw nieuwsbrief staan. Ingrid Ingerma leest dan in haar nieuwsbrief: Beste Ingrid. Als er geen waarde (voornaam) bekend is, leest Ingrid (ongeacht of er een standaardwaarde is of niet): Beste gebruiker.
Let op: de standaardwaarde geldt alleen voor gebruik in de nieuwsbrief. Het is niet zo dat de standaardwaarde bij een inschrijving in een lijst gebruikt wordt wanneer er geen waarde wordt ingevuld.
Tot slot, in hele specifieke gevallen kan het zijn dat jouw relatie de relatievariabele in zijn nieuwsbrief te zien krijgt. Jouw relatie leest dan bovenaan zijn nieuwsbrief: Beste {{voornaam}}. Dit gebeurt alleen bij testadressen die niet in jouw lijst(en) voorkomen en bij een nieuwsbrief die wordt verstuurd aan meerdere lijsten met dezelfde relatievariabele, maar met verschillende standaardwaardes. Je kunt dit voorkomen door in Stap 4 jouw relatievariabele te specificeren.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op