Van Karin van der Haar | Participatie Adviseur ABN AMRO Niet goed leesbaar?
Hot Topic: Mola B.V.
Interview tussen de lekkernijen
Je hebt vast wel eens een saucijzenbroodje of een appelflap gegeten. Maar heb je je ooit afgevraagd waar die lekkere dingen vandaan komen? Dat kan zomaar van Mola B.V. zijn. Mola is een dynamisch en snelgroeiend bedrijf in Beugen, Noord-Brabant, waar ze per dag honderdduizenden zoete en hartige diepgevroren bladerdeegproducten produceren. Interessant, en nog interessanter voor ons omdat ze bij Mola onlangs iemand met een arbeidsbeperking aan het werk hebben geholpen. Ik ging naar ze toe en vroeg ze naar het hoe en waarom.
 
Aan tafel zitten Dian van der Cruijsen, die vanuit haar functie o.a. verantwoordelijk is voor het facilitaire gebeuren binnen Mola, Miranda Habraken, medewerker P&O bij Mola, Marcel van Drunen, Consulent IBN Arbeidsintegratie en Peter Hendriks. Peter is sinds kort door IBN bij Mola geplaatst.
 
Op de vraag waarom Mola iemand met een arbeidsbeperking bij hun aan het werk wilden hebben, reageert Miranda; “We werden wel getriggerd door de wetgeving over de Participatiewet en het Sociaal Akkoord waarbij werkgevers gevraagd wordt om banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking." 
"We hebben in ons beleid het onderwerp maatschappelijke verantwoordelijkheid benoemd en vanuit die verantwoordelijkheid waren we al enige tijd geïnteresseerd in dit onderwerp. We hebben diverse bijeenkomsten bezocht waarbij dit onderwerp op de agenda stond en met andere enthousiaste ondernemers gesproken die goede ervaringen hadden met het inzetten van mensen met een arbeidsbeperking. Voor ons reden om de daad bij het woord te voegen en aan de slag te gaan met Peter."

Hoe is e.e.a. eigenlijk tot stand gekomen? Dian; “Nadat via ABN AMRO de contacten met IBN gelegd waren, hebben we met elkaar een takenpakket bedacht en besproken welke werkzaamheden je ook op een andere en efficiëntere manier zou kunnen invullen. Dit takenpakket is voorgelegd aan IBN, waarop Marcel is gaan kijken naar mogelijke matches.”
Marcel: “Ja, we hebben uiteindelijk een paar kandidaten voorgesteld en samen gekeken wie er het beste in het team zou passen. Daarbij kwam Peter als beste kandidaat uit de bus.”
 
Ik vraag aan Peter hoe het bevalt en wat hij allemaal doet. Hij vertelt: ”Ik vind het heel leuk. Toen ik er net was vond ik het wel spannend, maar ik voelde me al snel welkom en opgenomen in het team. Mijn werkzaamheden bestaan nu voornamelijk uit facilitaire taken, zoals de koffieautomaten schoonhouden en bijvullen. Maar ik zorg er ook voor dat de collega’s van de productieafdeling nooit misgrijpen op handschoenen, haarnetjes, handdoeken e.d.”
 
Peter werkt nu 15 uur per week bij Mola, maar zou nog kunnen uitbreiden tot 28 uur. Miranda geeft aan dat ze zeker gaan kijken of ze uiteindelijk Peters taak kunnen uitbreiden. “Ik vind het leuk om te merken dat de overige collega’s nu ook klusjes willen overdragen aan Peter. Ze nemen hem echt als volwaardig lid in het team op.”
 
Miranda vervolgt: “Peter is onze eerste medewerker die we hebben gedetacheerd vanuit IBN. Maar als er mogelijkheden zijn om uit te breiden, staan we er zeker open voor om te kijken of we nog meer mensen kunnen aantrekken!”
Marcel reageert: “Dit sluit eigenlijk naadloos aan bij onze ervaring; wanneer je een goede match kunt maken, vallen alle vooroordelen en de angst voor het onbekende vanzelf weg en ervaren bedrijven vooral de voordelen.”
 
Mola is op deze manier een prachtig voorbeeld voor andere werkgevers in Nederland en dat juichen wij vanuit ABN AMRO zeer zeker toe! 
Van links naar rechts:
Peter Hendriks, medewerker Mola
Marcel van Drunen, consulent IBN
Dian van der Cruijsen, medewerker Mola
Miranda Habraken. medewerker MolaBedrijfspand Mola BV te Beugen:
Hot topic: "Kick Off" Noord Nederland
Op 24 september j.l. is de eerste "Kick Off" voor regio Noord gestart.
Op Kantoor Assen heb ik uitleg gegeven aan de relatiemanagers over mijn project en waarom dit project in het leven is geroepen en wat de meerwaarde voor de klanten is.

De relatiemanagers kregen meteen een actieplan mee waarin we beginnen met een mailing naar klanten. Daarna wordt er ook een nabelactie gepland om zo de nodige leads nog binnen te halen.

Binnenkort zullen ook de relatiemanagers op kantoor Groningen middels een zelfde "Kick Off" geïnformeerd en aan het werk gezet worden!

Ik hoop op een succesvolle samenwerking met de relatiemanagers in regio Noord, zodat we ook hier een geslaagde uitrol van het project bewerkstelligen. 
"Van Ambitie tot Participatie", de film:
In onderstaand filmpje kun je het project in vogelvlucht bekijken. Vanaf de oorsprong, wie hebben er meegeholpen, welke stappen hebben we ondernomen en welke successen hebben we behaald.
Leads
Het is goed om te zien dat er vanuit de verschillende kantoren imiddels verschillende leads komen!
Hieronder een overzichtje per kantoor. Zorg ervoor dat jouw kantoor niet onderaan eindigt!!

Regio Zuid:
Breda: 16 stuks
Helmond: 18 stuks
Roermond: 8 stuks
Eindhoven: 11 stuks
Den Bosch: 9 stuks

Regio Noord:
Assen:
Groningen:

Er is nog ruimte in mijn agenda voor gesprekken met klanten betreffende de participatiewet, dus blijf mij vooral introduceren!
 
Events
In de komende periode worden weer de nodige bijeenkomsten en events gepland.
Hieronder een overzichtje:

24 september: "Kick Off" van project 'van Ambitie tot Participatie' te kantoor Assen

30 september: Voorlichtingsbijeenkomst intermediairs bij Woltingh & Versteegh te
                         Heerlen

4e kwartaal 2015: "Koudwatervrees"bijeenkomst ism kantoor Roermond en Werk.kom
In de media
Communicatie uitingen mbt Participatie Adviseur
Ik heb als Participatie Adviseur sinds kort ook een twitter account: @haar_karin
Volg mij en wordt zo ook op de hoogte gehouden van de laatste veranderingen mbt wet- en regelgeving, maar ook overige projecten rondom diversiteit en werkgelegenheid.

Webblog Zalm:
Op 8 september jl. heeft Gerrit Zalm in zijn webblog aandacht besteed aan het project "van Ambitie tot Participatie". Wil je eea nog eens nalezen op Intranet, kopieer dan onderstaande link in de balk:

http://intranet.nl.eu.abnamro.com/nld/nieuws/cmb-bedrijven/weblog/index.html?action=details&entryid=31034

B-Able Netwerk
Als Participatie Adviseur zit ik ook in het B-Able netwerk. Dit netwerk zet zich in om meer bekendheid te kweken binnen de bank mbt medewerkers met een arbeidsbeperking.
B-Able heeft elk kwartaal een nieuwsbrief. Ben jij ook geïnteresseerd in deze nieuwsbrief stuur dan een mail naar: b-able@nl.abnamro.com
 
Over Karin van der Haar
Ik maak mij sterk voor meer bewustwording over de Participatiewet en positieve beeldvorming voor mensen met een handicap binnen het bedrijfsleven. Mijn visie berust op eigen ervaring. Ik heb op 16 jarige leeftijd door een ongeluk mijn linkerarm verloren. Een internationale volleybalcarrière lag niet voor de hand. Toch hebben we met ons team in 2008 de bronzen paralympische medaille gewonnen.

ABN AMRO wil bijdragen aan een betere wereld. Zo hebben wij bijvoorbeeld het project 'van Ambitie tot Participatie'. Hiermee wil de bank de Participatiewet onder de aandacht brengen en het bedrijfsleven inspireren om daadwerkelijk werkplekken te creëren voor mensen met een handicap.
Afmelden voor deze nieuwsbrief.